Home
 
 

 

"Zingend brons, Beiaardkunst in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld", een nieuw boek van Luc Rombouts

Voorstelling te Mechelen (congrescentrum Lamot) op zaterdag 12 juni, 14u.

 

Klik hier voor de officiële aankondiging.

Eeuwenlang bepaalden klokken het ritme van het dagelijks leven. Rond 1500 ontstond in Vlaanderen het revolutionaire idee om klokken uit te bouwen tot volwaardige muziekinstrumenten.

Een mijlpaal is de plaatsing van het eerste stokkenklavier in het stadhuistorentje van Oudenaarde in 1510, precies 500 jaar geleden. Het was het begin van een bloeiende beiaardcultuur, die vanuit Vlaanderen de rest van de wereld veroverde.

Tot op de dag van vandaag is de beiaard het grootste muziekinstrument ter wereld. Wereldwijd wordt het klokkenspel op meer dan 600 torens regelmatig bespeeld. De magische klank ervan blijft mensen beroeren en fascineren. Maar hoe is de beiaard ontstaan? Hoe overleefden de klokken de vele oorlogen? En is er vandaag de dag nog plaats voor beiaardmuziek?

Luc Rombouts, zelf beiaardier in Tienen en Leuven, laat je kennismaken met een bijzonder stuk muziekgeschiedenis uit onze streken. Hij vertelt het complete verhaal van oorsprong, bloei, neergang en heropbloei van de beiaarden en hun muziek. Over de zoektocht naar de zuivere muzikale klok, de beiaard als inspiratiebron in de literatuur, het politieke gebruik Ún misbruik van de beiaard, tot wijzigende visies over hoe beiaardmuziek moet klinken en de strijd tussen zingend brons en beiaardelektronica.

Info en hoe bestellen, klik hier.

 

 
terug naar nieuws

 

 

organisatie | informatie | concertkalender | publicaties | contact | home