Laat de klokken in Europa klinken op de Internationale Dag voor de Vrede

Laat de klokken in Europa klinken 
op de Internationale Dag voor de Vrede

 

21 september 2018 - 18u – 18u15

 

Doe mee!

In heel Europa luiden de klokken op 21 september 2018. We roepen alle beiaardiers, beheerders en eigenaars van klokken op om mee te doen op deze Internationale Dag voor de Vrede. 

 

Het initiatief ‘Ringing the bells across Europe for the International Day of Peace’ kadert in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en de herdenking van het einde van WO I. Het initiatief wordt gesteund door de Vlaamse overheid, de Belgische Bisschoppen en de Vlaamse en de Waalse beiaardvereniging. Het luiden en bespelen van de klokken is symbolisch voor wat het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed wil doorgeven en onderstrepen: het belang van solidariteit en van het rijke erfgoed in Europa. In 2018 herdenken we ook het einde van de Eerste Wereldoorlog en het belang van vrede voor iedereen. 

 

Praktisch

Van 18 u. tot 18.15 u. klinken grote en kleine klokken door Europa. Stem binnen je gemeente of stad zeker af zodat het klokkenluiden en het beiaardspel mooi op elkaar aansluiten. Uiteraard kan je als beiaardier langer spelen als je dit wenst. 

 

Begin je concert met Beethovens Ode aan de vreugde, de Europese Vredeshymne bij uitstek. Om je de mogelijkheid te bieden om een attractief en afwisselend programma uit te bouwen zal de Vlaamse Beiaard Vereniging een aantal vredesliederen en andere aangepaste muziek ter beschikking stellen.

 

Meer informatie over het initiatief: http://www.europeeserfgoedjaar2018.be/ringing-the-bells

Een selectie vredesliederen aangepast voor beiaard vind je vanaf begin september op http://www.beiaard.org/carillonlibrary/. 

 

100 jaar wapenstilstand

Ook voor 11 november 2018 van 11 u. tot 11.15 u. roepen we alvast op om collectief de klokken te luiden en te bespelen. Op die dag, honderd jaar geleden, luidden alle klokken van België, Frankrijk en Engeland om de herwonnen vrede na WO I te vieren. Die vredesboodschap willen we opnieuw uitdragen. Meer informatie hierover volgt later.